Direktlänk till inlägg 3 december 2010

Oscar....

Av matsochmarie - 3 december 2010 12:39

Välkommen hem till Sverige, Oscar !
Oscar är en Podengo portuguese/cerdoso/pequeno (betyder strävhår/liten). Oscar kommer från Plushcourts Kennel i England, som också har uppfödning av borderterrier. Oscar heter Plushcourt Maestro.

  

Vi har tittat på Podengo efter att Mats träffade på den första på Världsutställningen i Stockholm 2008. Kom hem med ett visitkort och sa att han träffat en jättegullig och trevlig hund som var lik basenji också. Tyvärr så finns det inte många podengo i Sverige, och absolut inte på utställningar. Jag tror det var 2009 som vi åkte över till Crufts, och tittade på ca 80 stycken som var med för första gången. Det har varit jättesvårt att bilda sig någon uppfattning om hur dom egentligen ska se ut, och vad man gillar. Vi har hela tiden haft kontakt med uppfödare i England och i Portugal. Mats och jag är inte så lätta valpköpare, vi vill gärna bilda oss egen uppfattning, om vad vi gillar.

  
Givetvis tillsammans med uppfödare, eftersom vi inte kan rasen. Men, det måste falla oss i smaken! Så vi letar tills vi hittar den som motsvarar den bild vi vill. Vi har som sagt haft tid att titta runt lite.

Men det har inte varit lätt att hitta något vi gillar, kullarna är heller inte så stora.

 Vi hade erbjudande från Portugal också, men nu slutade med att vi bestämde oss för Oscar.

Och nu är han här, lilla Oscar.  Jag tror den här rasen kommer att komma, det är bara det att inga känner till den, den syns ju inte så mycket på utställning heller. Hoppas det kommer fler, för på många utställningar är det kanske bara 2-3 st. om det finns några med över huvud taget. Lagom är ju bäst, det behöver ju inte var så många som borderterrier brukar vara, det kan ju finnas något mellanting. Vill ni läsa mer, så kan ni läsa RAS här.

Nu är det bara att hålla tummar och tår, att Oscar blir fin, och går bra i ringen, man vet ju aldrig.

Oscar kom i natt med flyget från England, Mats var och hämtade honom i Birmingham ”över dagen”.
Landa på morgonen och hem på kvällen, med samma plan. Han kan vartenda hörn på Birminghams flygplats nu. Och kollat in hotellen rakt över gatan som man bor på när man ska till Crufts, därifrån går små tåg bort till NEC utställningsområdet, tågen går varannan minut och tar ca 5 min. Man behöver inte ens ta med ytterkläder, när ska till Cruft, jag ÄLSKAR sånt !!! Ett tips om ni ska åka till Crufts och älskar bekvämligheter.


  

Information om Podengo

Podengo härstammar bland annat från basenji och är känd i Portugal sedan 1400-talet. De används i hemlandet till kaninjakt i byarna. De är mycket bra kaninjägare och jagar i flock. Den minsta varianten jagar dock inom skotthåll och är relativt förarnära.

Den mer planerade aveln är relativt ny i hemlandet. Den första standarden skrevs på 50-talet. I övriga världen är podengo fortfarande ganska ovanliga men är på stark frammarsch. I Sverige har rasen funnits sedan slutet på 90-talet. De finns i två hårlag, korthår och strävhår, och i tre storlekar. Vi har den lilla strävhåriga varianten.
En podengo är en mycket härdig och frisk hund. I dagsläget utan kända genetiska sjukdomar.Den strävhåriga varianten ser närmast ut som en liten terrier men podengo är ingen terrier utan tillhör vinthundsklubben och tävlar i gr 5 och räknas till urhundarna. Den lilla podengon väger mellan 4-6 kilo och är 20-30 cm hög.

Pälsen är mycket lättskött. Det är ingen trimras utan de behöver endast kammas regelbundet. Pälsen saknar underull och de fäller minimalt.

De är mycket lättlärda och är framgångsrika inom både lydnad och agility tex. De är ockå mycket bra på Lure Coursing.

Podengo är envisa, självständiga, livliga, glada, pigga hundar med mycket enerigi. De tycker om människor och går bra ihop med andra hundar. 
ANNONS
 
Henriette

Henriette

3 december 2010 14:56

En sådan läckerbit :-).

http://www.liljeborgs.se

 
Ulrika

Ulrika

4 december 2010 12:28

Hej och välkommen till Sverige lille Oscar! Jag har också haft en Oskar och det var en "outstanding dog", namnet förpliktigar! Hoppas vi får se den lille snart! Nospussar till Oscar!

http://www.ulrikaotommy.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Helene

4 december 2010 20:10

OJ !!! Han ser ju bara sååå läcker ut !!!!! Håller tummar och tår på att han blir en riktigt stjärna :-)

 
(Jag)

(Jag)

11 december 2010 19:21

Söta hundar!!!!!!!!!!!!!!! //Jag

http://MayaBlack.bloggplatsen.se

 
junitjej

junitjej

19 december 2010 18:33

Så söt Oscar är! Grattis till den lille!

http://junitjejen.se

 
Hanne

Hanne

6 januari 2011 15:15

Hello,
By a happy coincidence I found your really handsome Oscar. We are the proud owners of Plushcourt Melody called Candy, a litter sister of Oscar. We have a lot of fun with her and enjoy our new English girl.

All the best for the future!

http://www.galgoseite.de

 
Gunn Halle

Gunn Halle

9 januari 2011 11:40

Din lille Oscar ser flott ut :)) Håper at vi kan treffes på en eller annen utstilling i fremtiden :D

http://www.gerseme.net

 
Gunn Halle

Gunn Halle

9 januari 2011 14:01

Oscar er kjempesøt ! Håper vi treffes en eller annen gang :D

http://www.gerseme.net

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av matsochmarie - 18 juli 2011 16:40

Så var det dags att dra iväg på lite utställningar.  Vi packade husbilen och stack iväg till Boråsutställningen. Oscar fick jättefin kritik, men blev slagen av en äldre championhund, Oscar är trots allt bara 10 mån. Vi var nöjda.    Nu var det dags...

Av matsochmarie - 8 maj 2011 09:39


Idag var Oscar och debuterade i Lidköping. BIR valp eftersom det bara var han. Han fick jättefin kritik av domaren som var Marie Bailey, IRLAND. I BIS valp blev det ingen placering, men han skötte sig jättebra, det är det som är det viktigaste. BISet...

Av matsochmarie - 9 april 2011 19:49

...var vi KVM hallen i Köping på en liten träningsutställning med Oscar. En väldigt konstig hall måste jag säga, vet inte var det var för byggnad, någon gammal industrilokal typ. Men men nu har han varit med om det också...   Oscar skötte sig utm...

Av matsochmarie - 28 februari 2011 14:17

....mummi, lillhönan, snuppi, lillfjolla, snuppegumm, fialutta. Ja, kärt barn har många namn, Kizzy hette du om vi fick höja rösten. När vi fick använda "basenjirösten". Tack för att vi fick bo hos dig i så många år, och att du var en underbar sängvä...

Av matsochmarie - 26 december 2010 16:33

Jisses ! var det någon som sa att basenji är envisa? Den här lilla Podengokillen Oscar är inte nådigt envis, fast han är ganska kul. Det finns liksom inget mellanläge, antingen är det så uppskruvat att han inte vet vilket ben han ska stå på, eller oc...

Presentation


BORDERTERRIEN
C.I.B - LV CH - NO UCH - SE UCH - FIN UCH - SE VCH - Lettisk Vinnare 2010 - Östgötamästare 2008

Rockamore Zinfandel

PODENGO PORTUGUES CERDOSO/PEQUENO

Plushcourt Maestro

Kategorier

Senaste inläggen

Vår gästbok

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se